Nexus 5X och fingeravtrycksläsaren

20151009_123935

Ytan innanför silvercirkeln är kontaktytan för sensorn för fingeravtryck

En av nyheterna med Nexus 5x är fingeravtrycksläsaren. Den kan användas för att låsa upp din telefon, specifika appar, samt för att auktorisera betalningar på Google Play.

Dock skriver Google att fingeravtryckupplåsning inte kan betraktas lika säkert som exempelvis PIN, mönster, eller ett bra lösenord. Detta eftersom man faktiskt sprider sina fingeravtryck lite varstans i sin vardag, och en fysisk kopia av ditt fingeravtryck räcker för åtkomst av din telefon.

Fingeravtrycket är säkert förvarat och lämnar aldrig din telefon. Din fingeravtrycksdata delas inte med Google, eller någon annan app på din telefon.

För att aktivera fingeravtrycksupplåsning går du in under Inställningar/Säkerhet/Nexus Imprint. Följ instruktionerna. Du lägger sedan ditt finger (fördelaktigt pekfingret pga sensorns placering) på sensorn ett antal gånger tills processen är avklarad.

Önskar du byta finger eller liknande är det bara att ta bort sparade fingeravtryck och göra om proceduren. Man kan såklart även lägga till fingeravtryck.

Även om du väljer Nexus Imprint som upplåsningsmetod är du tvungen att välja en fallbackmetod, exempelvis PIN, utifall något skulle gå snett, eller om du vill in och ändra inställningarna för Nexus Imprint. Du är även tvungen vid omstart att skriva in exempelvis PIN när Android startas upp, så rent fingeravtryck tar dig inte in i enheten då.

Personligen tycker jag att det är en riktigt smidig funktion. Det vore riktigt coolt om Google kunde se till att man kunde använda fingeravtryck som ersättning för SMS-koden vid tvåstegsverifiering till exempel.

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i Nexus 5X och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s