Chromecast 2015 (generation 2)

 

 

20160105_162215Har du en lite äldre platt-TV och söker en smidig lösning på att kunna streama till exempel Netflix eller YouTube till teven? Önskade du att du kunde nyttja SVT-play för att dra upp julkalendern på storteven? Har du WiFi på hemnätverket? Kör du Android på telefonen? I så fall är Googles Chromecast ett billigt sätt att förlänga livet på din osmarta TV, genom att ge den viss smart-TV-funktionalitet.

Jag hade tidigare den äldre generationen av Chromecast, och var väldigt nöjd med den. Men i och med att hela Sverige verkar streama innehåll mellan cirka 20:00-23:00, vilket är min vanligaste tid att hamna framför teven, så kan det ibland gå segt på de vältrafikerade banden. Min uppgraderade router har stöd för 5 GHz-bandet, vilket inte är så jättetrafikerat som den gamla standarden. Skillnaden rent praktiskt (förutom den nya designen av utseendet) jämfört med den gamla Chromecasten är att den nya har stöd för just 5 GHz-bandet, vilket i praktiken borde ge mindre buffringsfrustration när jag försöker avnjuta mina favoritteveserier.

Hur gör man då?

 

I kartongen finns förutom Chromecast även en adapter för strömförsörjning. Installationen är tokenkel. I med stömsladden, in med HDMI-uttaget i teven, ladda ned appen Chromecast i Google Play till mobilen. Du får sedan upp en länk på teven, sedan är det bara att följa instruktionerna (som i princip bara handlar om att knappa in ditt hemnätverks lösenord och döpa Chromecastens koppling till exempelvis Vardagsrummet – praktiskt om du skulle ha flera i olika rum).

20160105_163104

Efter en uppdatering av mjukvaran till Chromecasten, var det bara att tuta och köra. När man är i exempelvis Netflix, eller YouTube dyker det upp en liten ”cast”-symbol (samma som i bilden ovan i nedre vänstra hörnet) om innehållet tillåts streamas via Chromecast. Trycker man på den så skickas innehållet via ditt hemnätverk till teven. Jäkligt smidigt och nice. Mobilen agerar fjärrkontroller till hela kalaset.

Eftersom uppspelning sker via ditt hemnätverk drar streamandet knappt något batteri alls på din mobil, och du kan fortsätta att använda mobilen till annat under uppspelningen. Att släcka skärmen påverkar inte alls streamingen, till skillnad från en direktspegling av skärmen som till exempel en Slimport-anslutning gör.

Du kan lägga vantarna på- och läsa mer om Chromecast här: https://store.google.com/product/chromecast_2015

 

 

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i Tillbehör och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s