De visuella aspekterna av Android 6.0 Marshmallow

Bakgrund till inlägget

Jag har ju i inlägget där Google presenterade Nexus 5X (https://lgmobilescience.wordpress.com/2015/09/29/nexus-5x-presenterad-av-google/) ytligt avhandlat de rent tekniska nyheterna i Android 6.0 (och kommer gå in lite mer i detalj i kommande inlägg), men den rent visuella aspekten är nog så viktig och förtjänar sin del av kakan. Jag tänkte att det är dags för ett inlägg som visar skönheten i den rena versionen av Android som kommer med Nexus-enheter. Den är bevisligen viktigt för användarupplevelsen, då många väljer Nexus-serien för att de kanske tycker att tillverkarnas skins är fula, och ibland ganska slöa i jämförelse med vanilla. Ikonpaket, launchers och möjligheten att skräddarsy sin hemskärm för att göra den så tilltalande som möjligt och spegla användarens identitet har alltid varit synonymt för Android.

Material Design och Android 6.0

Android 6.0 är visuellt en vidareutveckling av designprinciperna som kallas Material Design, som offentliggjordes 25 juni 2014 på Google I/O-konferensen. Det är ett designspråk som går igenom alla Googles appar. Matías Duarte brukar anses vara dess fader och har rätt stor respekt bland Google- och designfans. Det har jag fått erfara på flertalet forum, som nästan pratar om honom som en gud. Så långt vill jag inte gå, men jag gillar hans helhetstänk. Här är länken till det levande dokumentet som går igenom dessa principer. Google vill att utvecklare som gör appar till Android ska följa detta för att appen ska bilda en visuellt bra helhet med OS:et.

https://www.google.com/design/spec/material-design/introduction.html

Karl Kleiner och hans berömda wallpapers

Marshmallows wallpapers är större delen rätt coola distansfoton på olika stränder och platser. Men det är såklart inte allt. Till lanseringen av Android 6.0 Marshmallow har Karl Kleiner, som har skapat de färgglada bakgrundsbilderna till Nexus Lollipop, gjort ett nytt set av ”paperscapes”. Killen gör alltså dessa för hand och de fotograferas sedan så att vi användare ska kunna köra dem som bakgrundsbilder i våra telefoner. Karl Kleiner har sin studio i Stockholm.

För mer detaljer och bilder på hur skapandet gick till rekommenderar jag att ni kikar in på denna länk: https://design.google.com/articles/the-art-behind-android-marshmallows-new-wallpapers/

Skärmdumpar på olika delar av Android 6.0 gjorda på Nexus 5X

Visuellt har det inte hänt speciellt mycket i Marshmallow jämfört med Lollipop. Mycket av det som hänt sker under huven, och jag kan tycka att utvecklingen av Material Design-principerna på stock UX kanske inte retar ögat på samma sätt som hoppet mellan äldre androidversioner. Det är fortsatt ett vitt och fräscht tema bland menyerna, och notifikationskorten med färglada sidhuvuden. Notifikationsfältet och navigationsknapparna håller sig till de mörkare delarna av temat.

Delningsfunktionen är nu smart och lär sig vilka du vanligen delar innehåll med och föreslår dessa.

Man kan notera att appdrawern nu scrollar nedåt, samt erbjuder en bokstavsskroll när man glider med fingret långt i högerkanten av skärmen, som man är van vid om man till exempel har kört custom rom som exempelvis Blisspop (har ingen bild på det, eftersom det är ett helvete att scrolla och ta en skärmdump samtidigt). [Edit: Skam den som ger sig]

Screenshot_20151208-122527

Google Now föreslår ämnen, nyhetsartiklar och bloggförslag baserat på dina intresseområden när du går till det fönstret.

Ett stilrent och snyggt utseende, i min mening. Även om avstavningen i inställningar i bild två ovan kanske borde justeras till nästa uppdatering. 😉

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i Nexus 5X och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s