Nexus 5X presenterad av Google

2015-09-29 16.12.59

Nyss presenterade Google sin nya duo av Nexus-telefoner. Den ena med lite kraftigare specifikationer och större storlek (kallad Nexus 6P med 5,7″-skärm, 3 GB RAM, Snapdragon 810 v2.1, lagring från 32 GB upp till 128 GB) byggdes av Huawei, och den andra lite mindre med mer blygsamma specifikationer har byggts av LG (5,2″-skärm, 1080p, 2 GB RAM, Snapdragon 808, 16 GB lagring upp till 32 GB). Jag vet ännu inte om jag som en del av ambassadörprogrammet kommer att få testa Nexus 5X, men detta är en viktig nyhet oavsett för alla som har ett intresse av hur android utvecklas framåt. Och Nexus har i första hand aldrig handlat om den brutalaste hårdvaran, utan är mer av en referens här och nu av vad Google har tänkt sig att android ska vara i sin renaste skepnad, innan tillverkarna skinnar över vad purister med andakt kallar ”vanilla android”.

2015-09-29 16.13.40

Båda telefonerna går redan nu att förbeställa i Google Store i utvalda länder. Sverige hör självklart inte till den första svängen, hur coola och viktiga vi än vill tro att vi är. Men det brukar inte dröja många veckor, och för den som är extra desperat kan man ju alltid importera telefonen. Nexus 5X kommer (som alla säkert redan vet, för det har ju läckts kraftigt med information om telefonen både på Android Police och flertalet stora androidsajter) i tre färger. Vit, svart och en typ babyblå nyans. Både vit och svart är riktigt läckra i mitt tycke. Den blåa måste man nog se i verkligheten för att kunna uttala sig om, och det har jag ju inte gjort.

Båda telefonerna har fingeravtrycksläsare, samt den nya USB typ-C laddningsingång. Den är schysst på så vis att man inte kan sätta in kabeln upp och ned, för den fungerar åt båda hållen. Nackdelen är att man garanterat får tjacka på sig en del extraladdare som övergångar inom ny teknik alltid för med sig. Appleanvändare har ju redan varit med om detta i flera svängar.

2015-09-29 16.18.26

I båda telefoner sitter en ny sensorhub som är dedikerad till att fånga in och styra upp kontextuell information från sensorerna på telefonen vilket hjälper till att reglera funktioner som doze, att kunna kolla tiden etc utan att telefonen är fullt aktiv. Röstlyssningen är även den aktiv hela tiden.  Tanken med sensorhubben är att allt ska dra mindre soppa när det finns en dedikerad hub just för sensorkontroll.

2015-09-29 16.22.59

I Android 6.0 Marshmallow lär sig operativsystemet vilka appar man använder oftast, till och med i sekvens och kan föreslå dessa de tider på dygnet då du typiskt brukar använda dessa. Du kan även som i många populära customrommar nu skrolla appar med en bokstavsslide på sidan av skärmen. En finfin funktion jag själv diggade på Blisspop, en rom jag körde med på Oneplus One förr.

2015-09-29 16.23.27

Man kan i 6.0 även ta bättre kontroll över de många permissioner som appar begär vid installation och reglera dessa aktivt. De gav ett exempel på när man startade Twitter, om man då ville tillåta position i appen. Ville man inte det var det bara att neka det. Google har också bantat ned antalet förinstallerade appar så att man som användare själv kan välja vilka man vill lägga till i ett senare skede.

2015-09-29 16.24.21

Now on tap är en ny funktion som kan leverera kontextuell information (som en förfinad Google Now) inuti andra appar. På demonstrationen visade Google hur man via långpress på hemknappen i ett Whatsapp-meddelande som nämnde en restaurang kunde få upp navigation, recensioner och till och med boka bord på restaurangen direkt.

Exempel på Now on tap

Exempel på Now on tap

Med Marshmallow har Google även jobbat på strömförbrukning och batteritid. De menar att man har optimerat allt så att batteriet räcker 30% längre tid när skärmen av avstängd jämfört med tidigare versioner av android (minns inte exakt hur de jämförde, så ta det med en nypa salt). Dock är det sällan jag har problem med standbyläget, det är aktiv skärm som jag personligen tycker de borde förbättra.

Det var det jag hade att rapportera efter detta event. Om jag får testa Nexus 5X kommer självklart mer information på alla områder samt hårdare tester/utvärdering och reflektion.

Vill ni veta mer om de exakta specifikationerna är det bara att google Nexus 5X nu. Internet lär vara överfullt med information lagom tills jag putsat ihop denna artikel. 🙂

Se en produktvideo här: https://www.youtube.com/watch?t=2&v=QLqHZLdt_jE

 

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i Nexus 5X, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nexus 5X presenterad av Google

  1. Ping: Google presenterar LG Nexus 5X och Huawei Nexus 6P [Uppdaterad] | KATHING

  2. Ping: LG:s Q4 produktnyheter: LG Zero, LG Easy Smart och självklart Nexus 5X! | Livet ur en LG-ambassadörs perspektiv

  3. Ping: De visuella aspekterna av Android 6.0 Marshmallow | Livet ur en LG-ambassadörs perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s