Att låsa upp bootloadern på LG G4

[UPPDATERING: TWRP finns nu till LG G4: https://twrp.me/devices/lgg4h815.html]

Vad är en bootloader?

“A bootloader is a computer program that loads an operating system (OS) or runtime environment for the computer after completion of the self-tests.” Wikipedia

En bootloader är förenklat sett det program som man möter innan man startar upp själva operativsystemet. Om bootloadern är låst kan man som användare inte installera mjukvara som inte är signerad med säkra nycklar. Detta är dels för att förhindra att fuffensmjukvara kommer in i systemet, och är ett sätt att skydda användaren. En låst bootloader hindrar också den experimentsugna användaren som vill testa tredjepartsmjukvara på sin köpta hårdvara. När du köper en PC kan du ju välja mellan olika operativsystem som Linux, Windows, etc. Samma princip råder på mobiltelefoner (om stöd finns, oftast är det olika versioner av android som gäller på androidtelefoner, men Ubuntu finns till vissa modeller, och Sailfish etc). En vanlig anledning till att androidnördar byter ut mjukvaran är för att tillverkare historiskt sett slängt med en massa bloatware som inte gått att avinstallera utan root. Detta har ju förbättrats över tid, men det finns dem som av en anledning föredrar en renare version av android som ligger mycket närmare den av Google avsedda estetiken samt följsamheten i systemet som bara kommer av en nedbantad rom. Nu är det väl bara cirka 1% av användarna som pular med custom roms, men all adderad glädje i världen gör den ju till ett bättre ställe.

Det historiska har hänt!

Saxat från LG Developer’s hemsida: ” We value your opinion. We have heard your opinions from the open developer community. Starting in 2015, LG will allow customers to unlock the bootloader for certain releases of LG smartphones. This will allow you to participate in Android development using LG hardware. Please be advised that this feature is intended for developers only. Therefore, we strongly recommend not to unlock the bootloader unless you fully understand what you are doing.”

Detta innebär i praktiken att man kan använda LG G4 lika enkelt som en nexus-enhet. Eller tja… med några små förhinder såklart. Att öppna själva bootloadern är liksom som att skriva under på att man inte har någon garanti kvar på sin G4 längre. På Nexus-enheter förlorar man ingen garanti och man kan lätt som en plätt låsa bootloadern igen. Å andra sidan är det lite luddigt inom EU om det verkligen är så att garantin är förbrukad per automatik.

Fördelen med att låsa upp: Så fort det finns ett custom recovery att flasha (vilket det inte gör i nuläget, men ge det ett par veckor [Uppdatering: TWRP finns nu till LG G4]), så är det bara att flasha SuperSU från det för att få rootaccess (se det som systemadmin på PC-sidan, fullständig tillgång till systemets rot). Sedan kan man lattja med alla tänkbara mods och roms till LG G4 (när rom:arna kommer, vilket de kommer göra). Detta kommer att öppna en flod av möjligheter för dem som älskar att modda och utveckla med LG G4 som hårdvarubas. Detta gör också att G4 kommer att leva längre. När LG slutar uppdatera den officiella mjukvaran kan användaren själv göra det enligt eget val, då garantin till syvende och sist går ut oavsett om man låst upp bootloadern eller ej.

Nackdelen är att vissa DRM-skyddade funktioner kan sluta att fungera. I det klassiska fallet med exempelvis vissa Sony-enheter så slutar kameran att fungera som den ska. Jag vet inte vad detta innebär i praktiken på LG G4, men att offra kameran som är THE selling point känns ju sådär. Nu vet jag ju inte om det är så, men det får mig spontant att avvakta för att se vart detta bär hän. Trots att jag älskar att modda mina lurar.

För den som är villig att köra på och därmed troligen förlora garantin är det bara att registrera sig här och följa instruktionerna (gäller för närvarande enbart den internationella varianten H815): http://developer.lge.com/resource/mobile/RetrieveBootloader.dev?categoryTypeCode=ANRS

Well done LG!

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i LG G4 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s