LG G4 och dess IPS Quantum Display

Flaggskeppen inom den mobila världen börjar komma till en sådan pass mogenhet att de flesta tillverkare ger ifrån sig solida produkter oavsett märke. Även inom budgetklasserna eller fjolårets modeller finner man så pass bra prestanda per krona att det många gånger inte alltid är nödvändigt för den vanliga användaren att uppgradera telefon varje år.

Som tillverkare måste man självklart förfina vad som förfinas kan och verkligen se till att alla komponenter i telefonerna motsvarar eller överträffar förväntningarna hos en publik som blir allt mer kräsen, just på grund av hur snabbt utvecklingen gått framåt de senaste åren. I avdelningen skärm på LG G4 så har LG gjort just det. Förfinat den.

LG utgick ifrån 5,5-tumsskärmen i på LG G3, med en upplösning på 2560×1440 pixlar (Quad HD) och en pixeldensitet på 538ppi och har förbättrat den. För det första är den kalibrerad enligt en annan standard än vad som är konventionellt, nämligen DCI, som står för Digital Cinema Initiatives. Det är en organisation av jättar inom biobranschen som de flesta känner till, som har suttit en branschstandard. Walt Disney (du kanske har hört talas om dem förut?), 20th Century Fox, Paramount, Sony Pictures, Universal och Warner Brothers ligger bakom denna för att säkerställa en viss teknisk kvalitetshöjd. sRGB som standardiserades 1996 genom HP och Microsoft har en mycket mer begränsad färgrymd som exempel.

comparison DCI

Förenklat återgett så har man krympt de gröna delarna av färgrymden, som det mänskliga ögat inte kan se, och utökat de röda och blå delarna av färgrymden som vi faktiskt kan se. IPS Quantum-skärmen i LG G4 kan reproducera den utökade röda färgrymden, medan traditionella LCD-skärmar inte kan det. Detta innebär en 20% förbättring av färgåtergivningen och G4 når upp till 98% av DCI-standarden. Även ljusstyrka och kontrast har förbättrats ytterligare, och här har jag en bild som förklarar hur det går till, även om jag inte riktigt fattar hela vägen. Men å andra sidan forskar jag heller inte skärmpaneler som yrke så… 😛

scientificStuff

contrast

LG har även klämt in touchsensorn i ett enda lager (In-Cell Touch), vilket innebär att upplevelsen blir som att man nuddar bilden man ser när man använder touchpanelen. I recensionsguiden jag fick med G4 står det att IPS Quantum Display är den första Quad HD LCD-panelen som kör med In-Cell Touch-teknologin i mobila enheter (viktigt att vara först för historieböckerna, eller kanske Wikisidorna om man ska vara modern).

InCellTouch

Ni minns kanske att jag var på Sverigelanseringen av G4, och där jämförde jag skärmarna på G3 och G4 bredvid varandra och det är inte bara marknadsföring – G4 har den bättre skärmen, och dessutom har den inte det irriterande oversharpeningfiltret som G3 led av.

Men som vanligt när det handlar om skärmupplevelse så spelar det egentligen ingen roll vad jag skriver här. Ni som läser får uppsöka en återförsäljare och kika själva för att verkligen uppleva hur den känns och ser ut själva. Och följ mig på Twitter så slipper ni missa såna här artiklar! @patrikcarlsson1

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i LG G4 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till LG G4 och dess IPS Quantum Display

  1. Reklam reklam men det verkligen ge dig denna effekt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s