LG UX 4.0

På mjukvarusidan brukar man använda det engelska ordet ”skin” för att beskriva att det är något som mobiltillverkaren lagt på ytan, som ett extra lager på androids grundutförande. HTC:s variant heter Sense, Samsungs Touchwiz etc. Man kan enklast beskriva det som de olika tillverkarnas sätt att försöka addera ett unikt värde för användaren som man som konsument bara kan få av en viss tillverkare ovanpå det rena androidoperativet. Det innebär också att man ibland får mer än man kan svälja som konsument, och ger indirekt fler både önskade och oönskade appar/funktioner samt tyngre rom som kan göra att gränssnittet blir trögare att navigera i. Förr i tiden fanns det inte mycket man kunde göra åt saker som dessa om man inte rootade telefonen, men lyckligtvis börjar tillverkarna ta till sig vad det är konsumenterna faktiskt vill ha. Och när en mobiltillverkare börjar, tar såklart alla andra efter till syvende och sist, så det blir svårare och svårare att vara unik på marknaden.

Generellt sett brukar i min mening tillverkarnas skins aldrig vara snyggare och mer enhetligt än designen på den rena androidversion som kommer med Nexus-serien (om man inte lattjar med teman/custom launchers etc). Vad Nexus-serien så gott som alltid saknar brukar vara de vassaste kamerorna, de schysstaste skärmarna och brukar pga sin nedbantade standard sakna funktioner man uppskattat hos andra tillverkare. Till exempel tap-to-wake, eller exempelvis en knapp för att rensa alla tidigare använda appar (standard hos de flesta tillverkare, samt i Cyanogenmod sedan medeltiden ungefär :P). Det som blir populärt i ett tillverkarskin brukar såklart populariseras även i den rena androidversionen till slut, och tap-to-wake är nu närmast branschstandard. Det är alltså en ständig växelverkan mellan Googles Android och tilläggen som övriga tillverkare har skapat och modifierat.

LG UX 4.0 är alltså namnet på LG:s mjukvaruskin och det marknadsförs på nätet med följande video:

LG satsar alltså extra mycket på användarfokus, eller snarare fokus på människan (man kan ju dock undra vilken annan art på jorden som skulle köpa en smartphone), både vad gäller smarta funktioner samt rent estetiskt i sitt användargränssnitt. Något som såklart alla tillverkare gör, för att vara ärlig. Men i vanlig ordning så har LG lyssnat på sina kunder, och anpassat sig snabbt. Det kan man inte säga om alla tillverkare. De som älskade kameran på LG G3, men saknade möjlighet att pilla med inställningar, kan nu go nuts! Kameran i LG G4 har ett manuellt läge som saknar motstycke hos konkurrenterna just nu (vänta lite bara, de kommer snart med en liknande variant så att det till slut blir branschstandard även det). Kameran kommer jag dock inte att fokusera på i detta inlägg även om det såklart är en del av UX 4.0, utan det förtjänar helt klart ett eget inlägg då det nästan är USP:en med LG G4.

Målet med UX 4.0 är en fortsättning på förenklandet av användarupplevelsen, utan att för den skull tumma på funktionaliteten. Ikonerna har förenklats ytterligare sedan LG G3, bakgrunderna har simplifierats ytterligare. Man kan säga att det är inspirerat av Googles designvision Material design, men enligt mig inte alls lika lyckat. Dock är ikonerna så pass simpla att de passar till andra typer av bakgrunder vilket är bra. Inget av de medföljande bakgrundsbilderna föll mig i smaken, så jag tog hem en annan. Vill man byta tema så måste man antingen använda en annan launcher eller ladda ner dem ifrån LG Smartworld, en app som jag som standard alltid avinstallerar. Varför skulle jag vilja ha en annan version av Play Store, som jag redan investerat så mycket i? Eftersom detta är android så är egentligen utseendet ett icke-problem, oavsett. Men jag vill testa allt som det är innan jag börjar ersätta saker som tangentbord och launcher etc.

Här är en video på en snabb genomgång jag gjort av hur det ser ut när man navigerar runt i gränssnittet på LG G4:

Saker som nämns i recensionsguiden jag fick med mig nämner Galleriet, och funktionen ”Minnen” och ”Tidslinje” (Facebookinspirerat, någon?) som automatiskt organiserar foton och videor i händelsealbum baserat på tidpunkt och plats. Nu har jag dessvärre knappt använt kameran ännu, så jag lär återkomma om detta när det börjar byggas upp.

Smart settings automatiserar exempelvis anslutning och frånkoppling av Wi-Fi och Bluetooth när du kommer/lämnar hemmet/jobbet så du själv slipper slå på och av sådant baserat på plats. Även justering av ljudprofiler.

Smart Bulletin samlar information från flera källor och presenterar det på ett ställe. Man kan även starta appar härifrån.

Smart Bulletin

Smart Bulletin

Smart Notice påminner om väder och aktiviteter etc, och den anpassar sig dessutom till färgen på din bakgrund.

Quick Help är ett resultat av att försöka tillfredställa de som är nya i matchen vi kallar Smartphone. Man kan söka och få hjälp med inställningar och till och med boka samtal till kundsupporten.

Den nya kalenderappen tillåter drag and drop av bilder etc från galleriet och även från Facebook till händelser för den som vill använda det (se första bilden nedan).

Google Docs/Sheets/Slides är förinstallerade på G4, och man får 100 GB utrymme på Google Drive i två år som man kan fylla med media relaterat till jobb och nöje om man så önskar.

Här kommer ett gäng skärmdumpar av LG G4 UX4.0:

Screenshot_2015-05-21-09-35-162015-05-20 19.16.26 2015-05-20 19.07.41 2015-05-20 19.07.08 2015-05-20 19.06.43 2015-05-20 19.06.32 2015-05-20 19.05.52 2015-05-20 19.05.24 2015-05-20 19.05.01 2015-05-20 19.04.57 2015-05-20 19.04.52 2015-05-20 19.04.47 2015-05-20 19.04.37 2015-05-20 19.04.25

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i LG G4 och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s