LG G3 och skärmen

En av de flertal saker som är unika med LG G3 jämfört med andra tillverkares flaggskepp är givetvis skärmen, som är den första 5,5” Quad HD IPS-skärmen släppt på marknaden. Detta innebär 2560×1440 pixlar, vilket ligger på en pixeltäthet som motsvarar densiteten man finner i tryckta så kallade ”artbooks”, 538 ppi! Alltså, 75 procent fler pixlar än på en Full HD-skärm.

En kompis till mig sa efter att ha granskat en av de förladdade filmerna på G3 att han skulle behöva besöka sin optiker på nytt för att få ut maximalt av skärmen. Och det är väl också det som många initialt var kritiska mot redan när G3 endast var en produkt på pappret – att mängden pixlar skulle äta upp fördelarna med framstegen man tagit med batteriets kapacitet, när många tycker att 1080p räcker gott och väl.

Just de förladdade filmerna är verkligen perfekta showcases för hur skarp skärmen är, men även när man fotograferar briljerar verkligen de små detaljerna med sin närvaro. Det har också sagts att det är mer nödvändigt för att rendera asiatiska tecken med maximal skärpa, och LG är ju koreanskt så det faller sig ju naturligt.

LG G3 presenterades ju med orden ”Simple is the new smart”, och LG har givetvis jobbat vidare på idén om att göra skärmkanterna (bezel) så tunna det bara går för att kunna maximera skärmytan och samtidigt hålla telefonen så slimmad och nätt som möjligt. Framsidan består med andra ord av 76,4% skärm, vilket bara är positivt för användaren. Se gärna PhoneAreas jämförelse från slutet av maj: http://www.phonearena.com/news/LG-G3-vs-Samsung-Galaxy-S5-vs-Sony-Xperia-Z2-vs-HTC-One-M8-vs-iPhone-5s-vs-Lumia-930-screen-to-size-ratio-comparison_id56596

Jag har efter fem dagars användning detta att säga om skärmen: Den är galet högupplöst, har bra kontraster i snitt, och klart som satan märker man detaljskillnad mellan G3 och G2 (behöver väl knappast ens dra med G Flex i jämförelsen med sin 720p?). Framför allt när man studerar foton och filmer är skärpan och detaljrikedomen riktigt imponerande. Som komplement till den riktigt bra kameran är skärmupplösningen grädde på moset. Gamern i mig ser inte riktigt lika mycket nytta med den höga upplösningen, då inte batterikapaciteten har traskat fram i samma takt som pixlarna.

Det negativa jag kunnat finna återgivningsmässigt (bortsett från det generella faktum att panelen äter lite extra från batteriet bara genom att vara sig själv) är att svarta/mörka fonter mer eller mindre visas som om de får en ljusare outline kring sig (eller aura eller vad man nu ska kalla det). Framför allt om bakgrundsfärgen har en annan färg än vit, vilket ser väldigt märkligt ut. Det gör att jag upplever typsnittet som tunnare, trots att det är samma teckengrad på svärtan. Kolla i Hangouts till exempel och jämför vit bakgrund mot den gröna. Jag var tvungen att efterforska om det bara var ett perceptuellt fenomen, eller om det faktiskt är återgivningen det beror på (eller lite av varje).

svart

Efter att ha tagit en skärmdump på en Hangouts-konversation lyfte jag upp den i Fireworks och jämförde färgvärdet på den mörka texten, både på vit och på grön bakgrund. Båda visar #333333, alltså är det skärmen som inte korrekt återger svärta beroende på bakgrunden den visas mot. På min PC ser skärmdumpens teckensnitt mot grön och vit bakgrund lika feta ut i svällningen, vilket inte är lika tydligt på G3. Detta är dock en petitess, men bör belysas. Edit: Det har uppkommit att det är ett sharpnessfilter som lagts på skärmen som skapar dessa auror bakom texten, som i många fall gör mer skada än nytta, med syfte att skärpa till bilden på mjukvaruväg. Hoppas denna reduceras i en framtida uppdatering. Läs mer på displayexperten SuperCurios Google+sida: https://plus.google.com/+supercurioFran%C3%A7oisSimond/posts/8Jjv3JbqvT7

Jag har även tagit några bilder på LG G3s skärm med min G Flex, vilka såklart inte på något vis kan ge en realistisk uppfattning om hur skärmen upplevs, men lite bilder måste jag ju ha så ni inte blev helt avskräckta av textmassan. Bästa sättet att bilda sig en uppfattning om skärmen är att gå till en butik och klämma, känna och titta själv.

2014-06-24 06.29.04 2014-06-24 06.29.18 2014-06-24 06.30.04 2014-06-24 06.30.15 2014-06-24 06.30.51 2014-06-24 06.31.07

Följ mig på Twitter för dagliga nördigheter @patrikcarlsson1

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s