Skärmen på G Flex – eller fördelar och nackdelar med ny teknologi

”Based on LG’s Display leadership, LG Display announced the start of first mass production of flexible OLED display panels for smartphones, in which LG used a transparent plastic material for its smartphone display. As the new flexible display overcame the limitations of standard displays by being shatterproof, flexible and light in weight, it offered liberty in design and functionality. And therefore, the new flexible display is receiving great interest as a cutting edge technology that will change the paradigm in the display market.”

LG G Flex Reviewers Guide

När det handlar om ny teknik och speciellt pionjärenheter som G Flex, som är den första masstillverkade telefonen baserad på plastmaterial i displaypanelen är det självklart att allt inte sitter som det ska till 100%. Det är trots allt första försöket, och ett väldigt lyckat modigt steg LG har tagit i och med lanseringen av G Flex. Att begära att denna teknologi ska fungera utan små sidoeffekter i första generationen jämfört med beprövade teknologier som IPS-paneler etcetera känns orealistiskt. I bedömningen av en telefon som G Flex måste man ha med i bedömningen både hur den de facto är och vad den representerar. Jag är inte säker på vilket kundsegment G Flex är tänkt att attrahera, eller vilka den faktiskt kommer att attrahera, men jag hoppas verkligen att detta är språngbrädan som gör att förbättrade modeller i samma serie kommer ut. Faktum är att när man använt G Flex i några dagar känns platta skärmar… lite tråkiga. Med det sagt så är det dags för mig att kritiskt granska skärmen på LG G Flex.

Skärmen på LG G Flex är sex tum och av POLED-typ, kör REAL RGB, vilket ger ljusare och bättre färgåtergivning än Pentilebaserad OLED. Skärmen är böjd med en radius på 700mm, vilket konsumenterna enligt tester föredrog av flera andra försökskurvaturer. Fördelen är, förutom en bättre användarupplevelse generellt (det gör faktiskt skillnad, prova innan du låter din skepsis bilda din uppfattning), så slipper man den mängd reflektioner i skärmen som en platt skärm ger.

Fördelar med skärmen

Den är 6 tum, och telefonen är ändå inte större i handen, tack vare de bakre knapparnas placering! En smartphoneupplevelse idag sker uteslutande på skärmytan. Trots att vissa kommer att hävda att den är för stor för dem att bära med sig på en daglig basis kan man inte komma ifrån att spel blir häftigare, filmer mer bombastiska och surf mer njutbar på en stor skärm, speciellt med denna kurvatur. Designen på G Flex och dess tunnhet gör att den är mycket lättare att hantera än säg Samsung Galaxy Note 2, trots att den är större. Det bör tilläggas att jag inte använder en smartphone som en traditionell telefon. Jag ringer nästan aldrig, utan lever i stort sett helt databaserat. Designen gör att den ligger bra i bakfickan, där jag brukar ha den på jobbet, och den slinker utan bekymmer ner i min jackficka. Det är främst i landsskapsläge som skärmen kommer till sin fulla rätt, men även i porträttläge känns det naturligt att hantera kurvaturen. Det är bra konstraster, med djup svärta och hög vitpunkt, precis som man förväntar sig av en skärm med OLED-suffix.

Nackdelar med skärmen

För det första, trots att man ställer skärmstyrkan hög (jag kör 70% som standard, utan variabel anpassning) så återges klara färger som grå som en rastrerad fläckig hinna. Det är nästan lite sandpapprad yta över hela skärmen som vid vissa typer av färger syns extra mycket. Liksom ett filter i olika grad. Ju mer svärta, desto mindre märks det av. För många kan detta att komma att vara en dealbreaker. Jämfört med LG G2 (som förvisso hade typ förra årets bästa skärm) är klarheten i färg ganska långt efter, och det har inget med att det är 720p-upplösning på skärmen, detta är ett standalone-fenomen.

2014-02-19 06.55.02 2014-02-19 06.55.24

För det andra förekommer ett viss ghosting-fenomen vid skarpa kontrasterande övergångar. Det är som om du tänker dig en tillfällig inbränning i skärmen som försvinner på någon sekund, som om skärmen inte riktigt hänger med i övergången. Det tog ganska många försök att fånga det tydligt på film, men jag tycker att det syns när man väl har hittat det. I detta fall handlar det om ljusa linjer som löper lodrätt i övergångarna mellan olika tangentbordslägen:

http://www.youtube.com/watch?v=6UJ5pWkWPS8

Det är bra mycket enklare att se med ögat, än via min film ovan.

OLED-skärmar brukar ha sämre färgåtergivning i direkt solljus, något som jag ännu inte har kunnat kolla. People, this is Sweden.

För min del spelar dessa negativa bieffekter av ny teknologi inte så stor roll. Detta är den första enheten ut i massproduktion med denna teknologi. Det är inte negativt nog för att INTE använda G Flex som huvudtelefon, även om jag såklart måste medge att detta måste förbättras till nästa generation av G Flex (som jag verkligen hoppas kommer, men det är såklart upp till konsumenterna att visa att man gillar konceptet). Man kan inte på sikt spela kortet ”ny teknik” om den inte förbättras för varje generation. Dock är jag övertygad att detta bara är i sin linda, och att denna displayteknik kommer att förbättras så att den en dag kan tävla med IPS-panelerna som LG är kända för på mobilsidan.

Summa summarum: En trevlig skärm, som trots sin storlek och härlighet ändå lämnar lite mer att önska inför framtiden.

2014-01-29 14.27.57

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i G Flex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s