Nexus 5

Välkommen till min nya blogg!

Här kommer jag i egenskap av ambassadör för LG:s mobila produkter dela med mig av tester, tips och tricks och allt möjligt relaterat till detta. Jag har tidigare skrivit om LG:s Optimus G och LG G2 (se ”Om mig” fliken på bloggen för adresser till dessa bloggar), och nu ska jag kika lite på Nexus 5, som tekniskt sett inte är LG:s egen telefon. Nexus 5 är en Google-produkt och LG:s roll i det hela är enbart tillverkare.

Nexus 5 specifikationer

Android OS 4.4 KitKat

Qualcomm Snapdragon 800 (CPU: quad-core 2.3 GHz Krait 400 GPU: Adreno 330)

True HD IPS+ skärm på 4,95″, upplösning 7080x1920px

8 MP kamera, 3264x2448px, OIS (optisk bildstabilisering), kan filma i 1080p i 30fps, frontkamera på 1,3 MP.

16 GB internlagring, ingen plats för minneskort.

Batteri på 2300 mAh (ej löstagbart)

Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS etc

2013-11-27 13.26.13

2013-11-27 13.21.53

För specifikationsnördar som går efter hårdvara när de väljer telefon är Nexus 5 på pappret en underlägsen telefon jämfört med LG G2. Mindre batterikapacitet, sämre kamera (även om megapixlar inte säger något om slutresultatet), och vetskapen om att Google ville producera en billig telefon gör att det sparats på flertalet komponenter (dock inte SoC J). Men Nexus-modellerna har mig veterligen aldrig handlat om att vara värst på marknaden, de är ett avtryck i tiden på vad Android kan åstadkomma och är en referens- och utvecklarmodell.

De mest populära androidmodellerna på marknaden kör i regel med tillverkarnas egna skins (utseende- och funktionsmodifierade varianter av Android), vilket gör att de flesta inte kommer i kontakt med ren android. Detta innebär att det är de mest insatta och/eller nyfikna som är ute efter Nexus-modellerna, och även utvecklare såklart.

Man väljer en Nexusenhet för att få köra den senaste androidversionen, som just nu är 4.4 Kitkat och för att man så enkelt kan låsa upp bootloadern och flasha rommar och recoveries utan bekymmer. Alla fabriksavbilder finns ju att ladda ned från Google, medan man i andra tillverkares fall måste förlita sig på att få tag i mjukvaran via communities i vissa fall. Detta gäller främst om man har ersatt originalmjukvaran med en annan rom än tillverkarens, och då brukar inte tillverkarens datorprogram för mobilen känna igen telefonen längre (till exempel Samsung Kies). Således vänder sig Nexus 5 egentligen inte till gemene man, även om man som basanvändare utan problem kan använda telefonen som den är.

Att Google i andra delar av världen där det finns Google-butiker dessutom subventionerar priset gör att telefonen känns dyr i Sverige. Här är det LG som är återförsäljare (utan Googles subventionering), vilket gör att den hamnar i samma prisklass som LG G2. Detta gör ytterligare skäl till att det är dem som redan vet vad en Nexusenhet är dem som skaffar den.

Jag har som sagt fått hem ett exemplar av Nexus 5 och har här packat upp innehållet i lådan. Observera att inga hörlurar medföljer, vilket är ännu en kostnadsbesparing från tillverkarens sida.

2013-11-27 13.27.08

Att låsa upp bootloadern

Eftersom Nexus 5 är så lättrootad och jag är van vid Nexus-enheter sedan tidigare vill jag självklart kunna köra alla rootappar jag har som favoriter. Men för att göra detta måste man först låsa upp bootloadern. I regel är det bra att göra detta det första man gör, eftersom upplåsning och låsning av bootloadern automatiskt raderar all användardata. Varför, kanske du undrar, så dumt? Men nej, det är en säkerhetsåtgärd från Googles sida. För kör man med öppen bootloader och blir bestulen på sin telefon kan vem som helst med grundläggande adbkunskaper bara flasha in en ny rom, vad du än har för skärmlås, pinkod etc. Observera att det inte är säkert att du har garantin kvar om du låser upp bootloadern, men samtidigt återfår du den om du låser den igen, och det är precis lika enkelt.

Det första man måste göra för att kunna låsa upp bootloadern är att installera adb, vilket är en fortkortning av ”Android Debug Bridge”, för att din dator ska kunna kommunicera med din androidenhet. Här finns en superbra guide om du kör Windows på din PC (vilket ju är vanligast): http://www.redmondpie.com/how-to-set-up-android-adb-and-fastboot-on-windows-tutorial/

Om du kör andra OS är det bara att googla. För Windows 8-användare behöver gå in i systemet och välja att skippa krav på signerade filer för att adb ska fungera tillfredsställande (det fick jag göra).

Det finns en massa root toolkits att ladda ner som fixar både drivrutiner och processer direkt åt användaren, men jag rekommenderar att göra allt manuellt. För skulle toolkitet misslyckas alternativt sätta dig i en situation du inte har kunskap om så blir det extra jobbigt för dig. Det är dessutom bra att veta vad som händer i varje moment, och det finns nästan inget scenario som adb inte kan ta dig ur (om det inte rör sig om hårdvarufel eller extremt felaktigt handhavande av mjukvaran).

När du har fixat adb så måste du slå på USB-felsökning på din androidenhet. Du måste ha utvecklarstatus först, och det får du genom att gå in på inställningar/om telefonen och klicka sedan upprepade gånger på ”Version” tills en meddelanderuta kommer upp där det står att du är utvecklare. Gå sedan tillbaka ett steg och klicka på Utvecklaralternativ. Kryssa i USB-felsökning.

Nu ska du starta en kommandoprompt på din dator. I Windows är det Windowstangenten + r. Skriv sedan ”cmd” (utan citattecken såklart) och tryck enter. Om du suttit adb global i ditt system (enligt guiden ovan) kan du skriva dessa kommandon var som helst, annars måste du vara i adbmappen.

För att kolla att din dator har kontakt med androidenheten skriver du ”adb devices”.
Får du upp device följt av en massa nummer och siffror är allt som det ska, då det är din androidenhets serienummer. Du kan du starta om din androidenhet till fastbootläge med kommandot ”adb reboot bootloader”.

Väl i fastbootläge skriver du ”fastboot oem unlock”. Du kommer då att få följa instruktionerna på skärmen på din androidenhet. Vandra upp och ned med volymknappen, bekräfta med powerknappen. Väljer du att bekräfta upplåsning låses bootloadern upp, enheten startar om och rensar all användardata. Du är nu redo för root. 😀

2013-11-27 16.28.34 2013-11-27 16.29.04

Fastbootläget

Fastbootläget

OK-meddelande när allt är klart på din PC

OK-meddelande när allt är klart på din PC

(Om du av någon anledning skulle vilja låsa bootloadern igen i framtiden är kommandot ”fastboot oem lock”)

Roota Nexus 5

Det finns flera sätt att roota en Nexusenhet. De vanligaste metoderna kräver att man skriver över stock recovery med ett custom recovery som CWM (Clockworkmod) eller TWRP (Team Win Recovery Project). För dig som söker en enklare metod och som inte är intresserad av att flasha rommar (vilket kräver ett annat recovery än stock) är CF-Auto Root den enklaste och bästa metoden.

Steg 1 Ladda ned denna zip: http://download.chainfire.eu/363/CF-Root/CF-Auto-Root/CF-Auto-Root-hammerhead-hammerhead-nexus5.zip
och packa upp den på valfritt ställe.

Steg 2 Kolla att USB-debug fortfarande är på och kolla att adb-kopplingen mellan telefon och dator är intakt med ”adb devices”.

Steg 3 Kör batscriptet och följ instruktionerna. Scriptet kommer att säga ”failed” på unlock, eftersom vi redan låst upp bootloadern i stegen ovan.

2013-11-27 18.08.40

Telefonen startar om sig själv och installerar SuperSu som hanterar root permissions. Kolla i dina appar att den ligger där. Root!
Världen är nu öppen och du kan fortfarande ta ota-uppdateringar utan någon konstighet, vilket inte alltid är fallet om man kör custom recovery. Root-appar jag rekommenderar förutom SuperSU (jag rekommenderar att skaffa Pro för att stödja Chainfire, som dessutom tog fram rootmetoden ovan) är Helium (som kan göra backup till Google Drive på dina speldata etc och även återställa) och Solid Explorer (bästa filhanteraren).

2013-11-27 17.22.02 2013-11-27 17.16.42

Dalvik eller Art?

2013-11-27 15.04.25

Jag har även testat den nya experimentella virtuella maskinen ART som på sikt är tänkt att ersätta Dalvik och upplever att det flyter på bra. Framför allt att scrolla i Facebook har aldrig flytit på såhär bra på G2 någonsin. Hur mycket rappare Art är än Dalvik är svårt att mäta och man skulle nästan behöva köra två stycken Nexus 5 sida vid sida för att faktiskt kunna avgöra vad som är placebo eller inte. Man hittar valet i utvecklarläget om man vill testa. Att betänka är att alla appar inte fungerar med Art och telefonen måste startas om och optimera varenda app (det tar cirka tio minuter, men tar såklart ännu längre tid om du har många appar installerade). Läs mer om Art i denna artikel: http://pocketnow.com/2013/11/13/dalvik-vs-art


Benchmarks och gaming som hastigast

Jag har även kört några benchmarks på Nexus 5 och jämfört med LG G2. Att ha med i beräkningen är att Nexus 5 kör 4.4 jämfört med G2 som fortfarande bara ligger på 4.2.2. Eftersom både G2 och Nexus 5 kör Snapdragon 800 med Adreno 330 och har 2 GB RAM är det såklart fruktansvärt bra prestanda här.

Antututest på Nexus 5

2013-11-27 14.14.26 2013-11-27 14.13.44

3d Marktest på Nexus 5 och jämförelse med G2

2013-11-27 14.09.36 2013-11-27 14.09.14

Här kommer motsvarande 3d Mark för LG G2:

2013-11-27 15.15.10 2013-11-27 15.14.53

Jag har även provat några spel, till exempel Nova 3 (ett tungt 3d-fps) och givetvis flyter allt som smör på båda telefonerna.

2013-11-27 13.54.27

Annonser

Om wingman666

Följ mig på G+ https://plus.google.com/+PatrikKarlssonMobileScience eller Twitter @patrikcarlsson1 för att aldrig missa en bloggpost!
Det här inlägget postades i LG G2, Nexus 5 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nexus 5

  1. Ping: Läsarfråga om hörlursvolym (root/mod) | Livet ur en LG-ambassadörs perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s